Creatieve therapie, ook wel vaktherapie,  is een non-verbale therapie, gericht op de ervaring.
Er wordt niet zozeer gepraat maar juist gewerkt aan uiting via een medium. Ik heb de erkende opleiding van Hogeschool Utrecht afgerond en ruime ervaring binnen de psychiatrie, verslavingszorg en comorbiditeit.

Creatieve therapie Beeldend

De beeldende behandeling (al dan niet met droomonderzoek) laat jou op andere wijze contact maken met je emoties en belevingen en zo ervaring opdoen. Het stimuleert tot onderzoek en opnieuw in beweging komen waar je gestagneerd was. Je kunt op deze wijze spannende inhouden door en met behulp van het medium ervaren, ordenen, verwerken, en zodoende richting bepalen en oefenen met situaties.

Wat ik bijzonder vind aan beeldende therapie is dat het veel verschillende functies heeft. Het kan worden ingezet op verwerking, op het verkrijgen van inzicht, op het leren omgaan met gebeurtenissen, moeilijkheden, nieuwe ervaringen en op het onderzoeken van innerlijke en uiterlijke belevingen.

Door ‘het innerlijke’ buiten je te plaatsen krijg je er nieuw zicht op en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.

Concreet en bekrachtigend

Wanneer er iets concreets tot stand komt kunnen er nieuwe associaties ontstaan en kan een gemaakt werkstuk verschillende dimensies vertegenwoordigen. Daarnaast maakt het beeldende werk niet-talige en niet-cognitieve processen visueel en tastbaar. Het kan niet meer ongedaan worden gemaakt en maakt de vitaliteit zichtbaar die achter het proces schuil gaat. Het medium heeft zowel de functie om het middel als doel te zijn en spiegelt de competenties, innerlijke belevingen en worstelingen van de maker.

Nederlandse Vereniging van Beeldende Therapie

Op de site van de NVBT (Nederlandse Vereniging van Beeldende Therapie) staat diverse informatie, waaronder filmpjes van cliënten over de beeldende therapie die ze gevolgd hebben.
Klik hier om naar de site van de NVBT te gaan en deze filmpjes te bekijken.